Etänä koululla

Ensimmäinen viikko etäopetusta on takana ja toinen juuri alkanut. Viime keväänä opetin kotoa käsin, mutta nyt halusin pitää kaikki oppitunnit koululla. Omien opetusryhmieni erityistä tukea tarvitsevat oppilaat voivat osallistua tunneilleni lähiopetuksena. Pystyn hyvin opettamaan saman asian sekä lähi- että etäopetuksena. Kun oppilaat alkavat tehdä tehtäviä, voin auttaa oppilaita sekä luokassa että tietokoneen välityksellä.

Tänä keväänä kaikki koulumme opettajat on ohjeistettu pitämään tuntinsa lukujärjestyksen mukaan. Viime keväänä kukin teki oman mieltymyksensä mukaan. Joku saattoi ohjeistaa oppilaat kerran viikossa, osa piti joka oppitunti miitin. Vaikka itse pidän siitä, että oppitunnit ovat säännöllisesti lukujärjestyksen mukaan, uskon, että johonkin oppiaineeseen toisenlainenkin ohjeistus sopisi hyvin. Omia tunteja suunnitellessani yritän pitää mielessä, että oppilailla on monia muitakin oppitunteja saman päivän aikana. Lähiopetuksessa oppitunteihin tulee väistämättä väljyyttä, kun joutuu reagoimaan oppilaiden keskinäisiin kahinoihin tai odottelemaan sitä, että kaikilla on vihkot ja muistiinpanovälineet esillä. Etätunneilla voin paremmin keskittyä opettamiseen, sillä en edes tiedä, mitä kaikkea oppilaat koneidensa ääressä puuhastelevat. Siksi pidän joka tunti pienen opetussession ja annan oppilaille tehtävän, josta näen, ovatko he ymmärtäneet opettamani asian. Tavoitteenani on, että tuntitehtävä on niin pieni, että sen ehtii tehdä oppitunnin kuluessa valmiiksi. Minulle jää sitten tehtäväksi tarkastaa kunkin aikaansaannokset.

Noudatin samaa systeemiä jo viime keväänä ja nyt minulla on onneksi osittain jo paljon valmiiksi mietittyjä kokonaisuuksia ja pieniä tehtäviä valmiiksi tehtyinä. Se säästää jonkin verran aikaa. Viime viikolla minulla oli tästä huolimatta sellainen olo, että joutuisin juoksemaan koko ajan pienen etumatkan turvin oppitunnista toiseen. Se oli inhottava tunne. Iltaisinkin tuntui, että vuorokaudesta loppuvat tunnit ja minuutit kesken, kun yritin saada hyvissä ajoin valmiiksi seuraavan päivän oppitunnit. Päätin palata vanhaan työrytmiini, mennä ajoissa nukkumaan ja nousta jo neljän jälkeen tekemään töitä. Se oli viime viikolla hyvä ratkaisu. Taidan joutua turvautumaan siihen myös tällä viikolla.

1 Comment

  1. AMK

    Kolmannen viikon lopulla tähän tilanteeseen tuli muutos, kun minut asetettiin karanteeniin. Sain siis tälläkin etäkoulujaksolla kokemusta kotona opettamisesta.

Leave A Comment