Koulutus on väylä tulevaisuuteen

Euroopassa soditaan. Ihmisten hätä ja ahdinko on tosi asia, jolta kukaan ei voi ummistaa silmiään eikä sydäntään. Olen omalla työurallani 1990-luvun alusta asti opettanut suomen kieltä sotaa pakeneville lapsille, nuorille ja aikuisille. Olen kohdannut ihmisiä Somaliasta, entisestä Jugoslaviasta, Irakista, Afganistanista, Syyriasta… Olen opettanut suomea yhdysvaltalaisille, venäläisille, ukrainalaisille, kongolaisille, israelilaisille, hollantilaisille, unkarilaisille, puolalaisille…

Moni ihminen miettii tällä hetkellä, mitä voisi itse tehdä auttaakseen sotaa ja kaaosta pakenevia ihmisiä. Joku kerää vaatteita, joku järjestää kuljetuksia ja majoitusta. Jotkut toimittavat ruokaa ja varusteita maataan puolustaville. On upeaa nähdä, että niin monet haluavat auttaa hädänalaisia lähimmäisiään.

Kunta, jossa työskentelen, ei ole yli kymmeneen vuoteen ottanut kiintiöpakolaisia. Toivon, että tähän asiaan tulee muutos. Tässä kaupungissa on osaamista ja kokemusta kotouttamisesta 2000-luvun alusta. Onnistuimme silloin hyvin kotouttamaan ja kouluttamaan kuntaamme tulleet kiintiöpakolaiset. Iso osa tuolloin Suomeen lapsina muuttaneista nuorista on suorittanut ammatillisen tutkinnon tai ylioppilastutkinnon ja jatkaneet opintojaan yliopistossa.

Kun kunnat valmistautuvat vastaanottamaan pakolaisia ja turvapaikanhakijoita, niiden pitäisi huolehtia siitä, että tulijat pääsevät mahdollisimman pian kiinni tavalliseen arkeen koulutuksen avulla. Siksi lapsille ja nuorille tulisi järjestää valmistavaa opetusta omassa asuinkunnassaan. Opettajille ja varhaiskasvattajille tulisi järjestää kattava koulutus suomen kielen opettamisesta lapsille ja nuorille. Kaikille opettajille tulisi antaa koulutusta kielitietoisesta pedagogiikasta. Lapsille ja nuorille tulisi järjestää oman äidinkielen opetusta. Aikuisille pitäisi järjestää riittävästi oikeantasoisia ja tarpeeksi pitkäkestoisia kielikursseja. Suomessa asuvien maahanmuuttajataustaisten henkilöiden osaamista pitäisi hyödyntää paremmin joka sektorilla.

Kun näiden asioiden järjestäminen omassa työkunnassani tulee ajankohtaiseksi, olen käytettävissä.

Leave A Comment