Laskeutuminen arkeen

Viimeinen kokonainen kesälomaviikko on mennyt arkeen orientoitumisessa. Raivasin jo keväällä viisi isoa kassillista mappeja ja papereita kotoa koululle. Tänä lukuvuonna minulla on vihdoinkin ihan oma luokkatila, jossa voin säilyttää kaiken opetusmateriaalini. Tähän asti nuo kymmenet mapit ovat olleet kotikirjahyllyssäni. Tällä viikolla olen raivannut lisää tilaa kirjahyllyistäni ja töihin on lähdössä vielä muutama kassillinen kirjoja ja kansioita.

Torstaina kävin viemässä osan tavaroista työpaikalle. Samalla järjestelin pulpetit ja opettajan pöydän oikeisiin asemiin. Vaihdoin dokumenttikameran paikan ja nypin seinätauluilta kaikki ylimääräiset nastat ja nuppineulat. Lajittelin tussit ja puuvärit isoihin laatikoihin ja mietin hyvät paikat liimoille, saksille ja viivottimille. Samalla alkoi nousta uusia ideoita, millaisia töitä oppilaiden kanssa voisi tehdä.

Lueskelin heinäkuun lopulla Niina Rantapuun blogia, jossa hän kertoi opettajan arkeen paluustaan. Sitä lukiessani tunsin suorastaan täyttyväni adrenaliinilla ja muistin, kuinka kivaa opettaminen ja uusien asioiden kehittäminen on. Hän oli laittanut myös kuvia omasta äidinkielen luokastaan, jossa on vanhoja huonekaluja. Minäkin aion hankkia omaan luokkaani pöytälampun, jonka valossa voin syksyn ja talven pimeinä päivinä lueskella oppilaille ääneen. Aion viedä luokkaan myös viherkasveja ja ehkä silloin tällöin jopa leikkokukkia kauden mukaan, mikäli kenenkään allergiat eivät estä sitä. Visuaalisen ilmeen lisäksi aion miettiä keinoja auditiiviiseen viihtyvyyteen. Jo pieni määrä tekstiilejä vähentää kaikua ja taustamusiikki voisi helpottaa joidenkin kohdalla keskittymistä.

Kirjasin jo keväällä hyvissä ajoin ennen koulun loppumista paperille ajatuksia siitä, mitä asioita aion käsitellä seuraavana lukuvuonna. Noita papereita en ole vielä tähän mennessä katsonut. Annan sisältöasioiden muhia vielä pari päivää rauhassa. Sitä ennen minun on tässä raivausinnossani mietittävä, kuinka paljon aion suunnitella tuntejani työpaikalla ja kuinka paljon tuon töitä kotiin. Ideaalitilanne olisi, että kaiken rutiininomaisen työn voisi tehdä työpaikalla ja kotona jäisi aikaa vapaaseen assiointiin ja luovaan ideointiin. 🙂 Niinpä niin!

Leave A Comment