Apua, verkko ei toimi!

Eilen tuntui useammalla koululla olleen ongelmia verkkoyhteyksissä. Facebookin TVT-ryhmässä asiaa sadatteli ainakin pari opettajaa. Riipaisevin oli MarjoTavastin purkaus, jossa hän kertoi kokemuksistaan lukion opettajana. On todella turhauttavaa, jos huolella suunnitellut tunnit menevät mönkään toimimattoman tekniikan vuoksi.

Meidänkin koulussamma verkkoyhteydet pätkivät aamulla. Naapuriluokassa aloiteltiin kirjoitelmien tekoa läppäreillä. Onneksi kaikki pääsivät kirjautumaan verkkoon sisään omilla tunnuksillaan. Harmillista oli, mikäli oppilas oli ehtinyt aloittaa kirjoitelmansa Office 365:ssä, sillä se oli verkkoyhteyksien takia poissa pelistä. Samoin oli muutkin pilvipalvelut. Mutta oppilaat pystyivät kirjoittamaan tekstin koneen omalla Wordilla.

Minä olin aloittelemassa omia tuntejani. Koska verkko ei toiminut, en voinut ottaa opetusblogiani käyttöön. Onneksi olin edellisellä viikolla tallentanut oppimispolut uudelle muistitikulle, jonka olin saanut älytykkiäni varten. Sitä kautta pystyin heijastamaan sen oppilaille. Verkko toimi sen verran, että sain Wilma-merkinnät tehtyä, muuten en sitten yhteyksiä tarvinnutkaan, sillä oppilaat tekivät oppikirjan tehtäviä vihkoon.

Minulle TVT on hyvä renki, enkä aio koskaan päästää sitä isännän paikalle. Pari vuotta sitten hävitin kansioistani kaikki kopiokalvot yksinkertaisesti sen vuoksi, että luokassani ei ollut enää edes piirtoheitintä. Kaikki kalvoni oli tehty jo silloin PowerPoint-esityksistä, jotka olin tulostanut paperiversioiksi ja kalvoiksi. Nuo paperiversiot minulla on varmuuden vuoksi tallella enkä aio niitä hävittää minnekään. Jos dokumenttikamerani hajoaa tai tulee sähkökatko, voin kirjoittaa muistiinpanot valkotussi- tai liitutaululle tai sitten vaikka sanelen asiat oppilaille. Keinot eivät missään tapauksessa lopu kesken tekniikan pettäessä. Muistiinpanot saadaan ihan varmasti vihkoon.

Ja ai niin, jos jostain syystä koulun verkko tökkii tai tulee sähkökatko, oppilaat pääsevät sähköisiin oppimateriaaleihini käsiksi toki omilla laitteillaan. Ja jos luottamukseni koulun verkkoon menee kokonaan, voinhan minäkin ottaa vaikkapa oman läppärini töihin mukaan ja liittää sen dokumenttikameraan ja älytykkiin. Pitääkin heti varmistaa TVT-vastaavalta, miten se onnistuu.

Konstit on monet, sano mummo kun kissalla pöytää pyyhki.
Niin ne ovat onneksi myös opetustekniikan kohdalla.

Leave A Comment