Kardemumman tuoksua viidakossa

Poika tuli koulusta silmäkulma mustana ja hupparin tasku repsottaen. Koulussa oli ollut taas tappelu. Rehtori oli puhuttanut pojat, mutta kotiin hän ei ollut soittanut. Yleensä opettaja on vastaavissa tilanteissa kyllä soittanut tai laittanut Helmen kautta viestiä.

Tappeluita on nyt ollut lähes viikoittain. Kavereitten kertomukset tappelusta kuulostivat suorastaan pelottavilta. Pojan päätä oli hakattu lattiaan ja jäljet olivat selvästi nähtävissä. Laitoin samana iltana viestiä pojan opettajille ja rehtorille. Laitoin varmuuden vuoksi viestiä myös kuraattorille. Kuukausi sitten vanhempainillassa oli ollut puhetta, kuinka levotonta tunneilla välillä on. Minä haluaisin puhua muiden vanhempien kanssa tilanteesta, ja viesteissä ehdotankin vanhemmille ja opettajille yhteistä palaveria, jossa puhuttaisiin tappeluista ja työrauhasta.

Seuraavana päivänä opettaja soittaa minulle ja puhumme tilanteesta. Rehtori ei kuulemma aio järjestää palaveria koululla. Sähköisestä reissuvihosta huomaan, että hän ei ole edes lukenut lähettämääni viestiä. Kuraattori on lukenut viestini, mutta ei ole vastannut siihen. Yritän tavoittaa häntä vielä perjantai-iltana puhelimitse, mutta soittelen varmaan liian myöhään.

Illalla poika tulee kavereitten kanssa ulkoa. He olivat olleet kioskilla ja sinne oli tullut samanikäisiä poikia. He olivat pyytäneet lupaa kokeilla poikani ja hänen kavereittensa polkupyöriä. Pojat eivät olleet antaneet siihen lupaa, jolloin yksi näistä isommista pojista oli potkaissut poikani kaveria päähän.

Perjantai-iltana minä leivon pullaa. Laitan paljon kardemummaa taikinaan, ja tietysti sokeria ja oikeaa voita. Tänä iltana meillä tuoksuu tuore pulla.

Saunassa kyselen pojiltani, pelottaako heitä kulkea ulkona. Molemmat vakuuttavat, että ei pelota. Nuorempikin sanoo, että ei täällä kotinurkilla kukaan käy kimppuun. Jo 10-vuotiaina pojat tuntevat reviirinsä ja viidakon lait.

Tänä viikonloppuna minä turvauduin taikinaterapiaan, jatkossa ei pelkkä kardemumman tuoksu riitä. Pitänee taas kaivaa tiikerintalja esiin…

Leave A Comment