Rakkauden opetussuunnitelma

Katselin torstaina 9.7. YLE1:stä 10 kirjaa rakkaudesta sarjaa. Ohjelman keskustelijat, toimittaja Anna Laine, ohjaaja Dome Karukoski ja kansanedustaja Johanna Sumuvuori käsittelivät Elfriede Jelinekin kirjaa Pianonsoittaja. Se on kertomus 36-vuotiaasta Erika Kohutista, josta piti tulla maailmakuulu pianisti, mutta josta tulikin pianonsoitonopettaja. Erika on ainoa lapsi. Hän asuu yhdessä äitinsä kanssa, hän jakaa äitinsä kanssa kaiken, jopa makuuhuoneen. Äiti vahtii tytärtään ja etenkin tämän siveyttä vainoharhaisen aviomiehen lailla.

Eräs keskustelijoista mainitsi, että ihmissuhdetaitojen tai rakkauskäsitteen opettaminen ei sisälly lainkaan koulun opetussuunnitelmaan. Mitä kukin henkilö rakkaudella ymmärtää, riippuu täysin siitä, millaisen rakkauskäsitteen hän on omaksunut kotona tai kasvuympäristöstään. Todellakin, näinhän se oikeasti on. Lapset näkevät esimerkkejä rakkaudesta kotonaan. Toisille se voi olla vain sanahelinää, joka ei koskaan konkretisoidu. Toisille rakkaus on helliä katseita, silittelyä ja spontaaneja hellyyden osoituksia. Jotkut kokevat rakkauden rajoittavana tekijänä, toisille rakkaus ilmenee nimenomaan turvallisena vapautena.

Anna Laine pohti rakkauden olemusta nykyajassa. Ihmisillä on nykyään kova tarve kontrolloituun elämään, he haluavat hallita mm. kehoaa syömällä ja liikkumalla mahdollisimman kurinalaisesti. Hän ihmettelikin, miksi rakkaus on poikkeus? Miksi ihmiset eivät pyri kontrolloimaan myös rakkautta ja siihen liittyviä asioita. Muiden Karukosken ja Sumuvuoren mukaan rakkaus onkin eräänlainen utopia ja on hyvä, että se myös säilyttää tuon ideaaliluonteensa. Siksi rakkaus tarjoaakin niin oivan pakokeinon arjesta esim. rakkausromaanien ja romanttisten elokuvien muodossa.

Rakkauskäsitys on myös kulttuurisidonnainen asia. Kaikissa kulttuureissa avioliiton solmiminen ei edes perustu rakkauteen. Rakkauden huumassa ei välttämättä tule kysyneeksi, mitä toinen oikeastaan tarkoittaa kun hän sanoo rakastavansa?

Tätä teemaa on nuorten kanssa helppo lähestyä kirjallisuuden ja elokuvien kautta.

Leave A Comment